Örökség, hagyatékolás

Nyomtatóbarát változatSend by email

Nehéz feladat szavakba önteni nyilvánosan egy mindenki számára személyes, magánjellegű témát. Nehéz olyasmiről beszélni, aminek hazánkban kulturálisan nincs hagyománya. Nagy-Britanniában jártam a helyi jezsuitáknál, egy merőben más kultúrában, mint a magyar. Ott hívták fel a figyelmemet arra, hogy náluk mennyi segítség érkezett idős, elkötelezett barátoktól az elmúlt évszázadok során. Hogyan? Hagyatékok útján. Elkötelezett emberektől, akik sokat köszönhettek értük dolgozó szerzeteseiknek, papjaiknak. Akik felismerték életük alkonyán, hogy azt a jót, amit ők kaptak, úgy tudják továbbadni mások számára, ha életük során megszerzett földi vagyonukat továbbörökítik a jezsuita rend számára, akikben megbíznak, s akik az ő szemükben megfelelő értéket képviselnek itt a földön. Nem egy személyben, hanem közösség szinten, vagyis nagyobb perspektívában látva a helyi szükségeket; akik megtalálják majd a személyes felajánlásuk rendeltetését, és mások érdekében sokszorosan kamatoztatni is tudják. Magyarországon is van olyan felajánlott örökség, mely lényegesen hozzájárult a miskolci gimnáziumi, vagy éppen a Mária utcai templomunk szolgálatához.


Itt a jezsuiták közvetlen közelében látom, milyen fontos egy-egy hosszú távú munkát megalapozó, nemes célra fordítható komoly adomány. És büszkén állíthatom, hogy a magyar jezsuita rendtartomány jól áll tervekkel, elképzelésekkel, már megvalósított és megvalósításra váró helyes célokkal, társadalmat segítő és formáló kezdeményezésekkel, melyek komoly ráfordításokat igényelnek. Ehhez azonban kevés a jóakarat, a pályázati források és a rendtartomány korlátozott keretei. Ehhez kellenek a jezsuitákat támogató jó szándékú és józan, gondolkodó emberek is.

Formálódjon egy keresztény, társadalmilag érzékeny elkötelezettség, egy tudatosság, aminek része a földi kincsek bölcs felhasználása is.
Vajon Ön hogyan tehet a legtöbbet egy még jobb társadalomért, egy egymást segítő, és nem mástól segítséget váró emberiségért? Ha úgy érzi, segítségünkre lehet, ne is engem keressen. Keresse bizalommal a magyar tartományfőnököt, P. Forrai Tamás Gergely SJ atyát, aki nagy hálával várja a segíteni, együttműködni vágyókat!

Naszádos Márk
a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya forrásfejlesztője és
a Jézus Társasága Alapítvány kuratóriumi tagja

(cikk: Barátainknak hírlevél újság, 2014 Ősz)Amennyiben hagyatéki eljárás útján a Rend számára kívánnak felajánlani tulajdont, köszönettel fogadjuk nagylelkűségüket. Kérésre ennek bonyolításához is biztosítani tudjuk az ügyvédi szakértelmet.

P. Forrai Tamás Gergely SJ elérhetőségei
Tel.: (1) 327-4057
e-mail: provincialis [at] jezsuita [dot] hu