JMSZ A vendéglátó kurd vendégeink

Először hallhattuk énekelni kurd dalokat azt az iraki kurdisztáni édesapát, aki feleségével és négy kisgyermekével együtt másfél éve indult el hazájából. A hazánkban oltalmazott státuszt kapott család május óta a Horánszky utcai jezsuita közösség vendégszeretetét élvezik. Az édesanyja főztjével szerették volna kifejezni hálájukat, a jezsuitáknak és a rend munkatársainak az elmúlt hónapokban nyújtott segítségért. Tradicionális … "A vendéglátó kurd vendégeink" bővebben

JMSZ Megtartó kurd népdal

Sileman Guli közismert énekes kurd népdalokból összeállított műsora. A koncertet beszélgetés követi. Különleges kultúrát ismerhetünk meg. A kurd menekültek sorsa is szóba kerül a beszélgetés során. Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ.

Blog Öt tipikus papi hazugság – és más poénok…

Ismeritek, melyik az az öt jellemző kijelentést, ami papok szájából általában nem szokott igaz lenni? Elárulom. Az öt mondat így hangzik: 1. „Rövid leszek.”; 2. „Imádkozom érted.”; 3. „Otthon felejtettem a pénztárcámat.”; 4. „Ó, az csak egy ajándék.”; 5. „Ő pedig az unokahúgom...” :)

Reflexió Táncoló indiai jezsuita

A ma már táncoló jezsuitaként ismert George Saju SJ jövő héten a Párbeszéd Házába látogat. Október 25-én 18 órától biblikus tartalmú ősi hindu táncot mutat be és beszél missziójáról, 27-én pedig egész napos táncműhelyt vezet, melyet este 18 órától a résztvevők közreműködésével egy hindu szakrális táncbemutató és beszélgetés követ. A két esti program házigazdája Sajgó Szabolcs SJ. Október 26-án Miskolcra utazik, ahol találkozik a jezsuita gimnázium tanáraival és diákjaival, a plébánia híveivel, illetve a városból az érdeklődőkkel.

Blog Az ördög és a svábbogár

Nemrég történt, életem egy új szakaszának kezdetén, hogy elhatároztam, egy teljes éjszakát virrasztással töltök el egy kápolnában. Úgy terveztem, hogy nem fogok sem leülni, sem lefeküdni: állva és térdelve akartam átvirrasztani, átimádkozni az éjszakát, hogy ilyen módon is megerősítsek néhány frissen tett jó elhatározást a további életemmel kapcsolatban...

Zengő meditáció

Két transzcendens út találkozására készülünk. A hagyományos csendes szemlélődő imádságot egy úgynevezett hangfürdővel kötjük össze. A hangfürdő egy improvizációs folyamat, melynek során gongok, hangtálak és más hangkeltő eszközök, hangszerek hangfolyamában merülünk el. Ez a tapasztalás segít a mindennapi gondok, feszültségek, gondolatok és érzelmek hálójából kiszakadni, azok fölé emelkedni, hogy más perspektívából szemléljük azokat. A megszólaltatott hangszerek hangjai páratlanul hosszan csengőek, több felhang is tisztán hallható egy időben, ami azonnal megérint, lenyűgöz, megnyugtat vagy netán felkavar; a lelassulást, kikapcsolódást, a lényegre figyelést ösztönzi.

Program Októberi városmisszió Budapesten

A nagy sikerű tavaszi közös misszió után idén október 20. és 23. között ismét együtt tesz tanúságot a főváros lakói előtt több katolikus közösség, rend és plébánia. Az ’56-os forradalom emlékhetében a fő téma természetesen a szabadság, a célcsoport pedig a fiatalság. A misszió központi területe a Belső-Józsefváros és a Bakáts tér, olyan környék, ahol rengeteg egyetemista és középiskolás megfordul. A misszió az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye támogatásával zajlik, és része a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítésének.

J8 Jezsuita 8 – 2016. október 23. infók

   -misézik: Horváth Árpád SJ
   -prédikál: Horváth Ferenc SJ
   -zenei szolgálatot: Fokolár közösség
   -szerzetesnő aki meghallgat: Czakó Ágnes sa
   -mise előtt 10 perccel szentségimádás és ima a hősökért

Program Maratoni Komédia

A Párbeszéd Háza közösségi felolvasást szervez, amely keretében a résztvevő érdeklődők Dante Isteni színjátékának a teljes szövegét olvassák fel. Regisztrálni az eseményre ezen a linken lehet. Kérjük, használják a doodle szavazást is a jelentkezés mellett, hogy nyomon követhető legyen, az Isteni színjátéknak ki melyik énekét olvasná fel. Jelentkezési határidő: 2016. október 18. déli tizenkét óra! … "Maratoni Komédia" bővebben